Min egen Stifado

När jag var i Grekland för några år sedan, blev jag så kär i grekernas lergrytor som stod och puttrade på utegrillarna. Såklart köpte jag en..
Den är ju då gjord av lera,  glaserad, mycket fin och numera även användbar... För till en början så använde jag den inte, därför att jag var så rädd att den skulle spricka. Till slut tog jag mod till mig, och ställde den i kall ugn, för att sedan ställa in temperaturen. Självklart ville jag göra något grekiskt och hittade då på min egen Stifado. Riktig innehåller nämligen vinäger bla. och det ville jag inte ha i.
 
Stifado på Öländskt vis
 
1kg högrev
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2  coctailtomater på burk
1 burk krossade (goda) tomater
1 burk kärnfria Kalamataoliver
1 msk oregano
2-3 köttbuljongtärningar (Kung Markattas)
1 kanelstång
2 lagerblad
2/3 dl god olivolja
salt, peppar
 

Bryn ca 1kg tärnat (3x3cm) öländsk högrev, salta och peppra. Lägg bitarna i en (aexempelvis) lergryta, slå på tomaterna och resten av ingredienserna. Smula i buljongen, salta och peppra då grytan är klar.
Jag har den på 150* i 4h i ugnen. Då 1h återstår stoppar jag ner potatishalvor i grytan, som jag låter gå med den sista timmen.. 
Och så blev även detta allt-i-ett..
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0